Spanien er måske lidt underkendt som vin nation, men det er en forståelig fejl, idet Spanien faktisk har et ideelt klima til vinproduktion, og derfor har man netop fremstillet vin i Spanien i mange hundrede år. Mange kender ikke de spanske vine, da de omkringliggende lande som Portugal og Frankrig har endnu mere kendte vine, så derfor har vi her i Danmark flest erfaringer med deres vine frem for de spanske vine. I dag kan man jo nemt og hurtig rejse til Spanien med fly fra stort set alle danske lufthavne. Så det er oplagt at kombinere charter, shopping eller vandreferie i Spanien med en vinrejse.

Hvilke ekstraordinære vine kommer fra Spanien?

Spanien har store mængder af vindistrikter og vin mærker, og det skyldes jo klimaet som både er farverigt og meget solrigt. Spanien står især for flamenco dans, tyrefægtning, fodbold og gastronomi, og indenfor alt spansk så foregår det med både indlevelse, passion samt talentfuldhed. Den spanske befolkning er kendt for deres varmblodige men gæstfrie væremåde med store armbevægelser, og det har gjort Spanien til ét af danskernes mest foretrukne rejsemål i mange år. Spanien har også et fantastisk dejligt køkken med spændende lokale madretter, så man vil altid komme hjem med uforglemmelige minder fra en varm ferie i sydens sol i Spanien. For vinkendere vil det endda være en ekstra gevinst, såfremt man får besøgt nogle lokale vindistrikter, prøvesmagt nogle gode vine og købt vin med hjem fra turen. Man får også etableret kontakter i vinbranchen, så måske kan man fremover importere sin yndlingsvin fra direkte fra Spanien. Disse favorit vine kan være fra distrikterne:

  • Udsøgte rødvine fra Rioja
  • Sprøde hvidvine fra Penedès
  • Fyldige rosévine fra Navarra
  • De kendte spanske druer tempranillo og garnacha giver både varme og fyldige rødvine.
  • Den populære sommerdrik Sangria

Kendte spanske druesorter

Man har især fremstillet rødvin og sherry i Spanien, og man anvender de kendte druer fra Cabernet, Chardonnay, Merlot samt Sauvignon. Men den nye populære drue Priorat har man store forhåbninger om i Spanien. Det spanske varme klima med masser af sol på bjergene, hvor floderne med deres gennemstrømmende livsnerve gør områderne til et ideelt område for vindyrkning. Spanien har faktisk mere end 600 druesorter i Spanien, men 80 % af al vin fremstilles på kun 20 af dem. Den mest kendte hvide drue er Airén, som især anvendes til fremstilling af brandy. Dernæst kommer de to andre populære men røde druer: Tempranillo og Grenacha med både en smagfuld og kraftig smag. En meget kendt spansk vin er sherryen, som egentlig er en hedvin.