Moldova er et for de fleste danskere et ukendt land ikke bare når det kommer til vin, men i det hele taget. Moldova er en tidligere Sovjetrepublik, men har siden 1991 været et selvstændigt land. Landet er en smule mindre en Danmark og har små 3 millioner indbyggere. Landet er blandt Europas absolut fattigste lande, og vin tegner sig for en stor del af landets samlede økonomi. I 2009 var Moldova verdens 22. største vinproducerende land.

Vin fra Moldova og dets karakteristika

I stil med store dele af østeuropæisk vinproduktion har vin fra Moldova historisk set været kendetegnet ved over i det sødlige hvilket skyldes at det primært var beregnet på eksport til Rusland.  De senere år er kvaliteten af Moldavisk vin blevet forbedret og der findes nu mange vinmærker, der fortjener selv den mest kræsne danske vinkenders anerkendelse. Meget moldavisk vin minder i slående grad om vin fra Italien og det er også i højgrad de samme drusorter, der dominerer.  Især druesorterne Merlot, Cabernet Savignon og Pinot Noir er populære i Moldova. Der produceres dog i stigende grad vin af lokale drue sorter. Af lokale blå druer kan nævnes Rară Neagră og Fetească neagră. Moldova har også et par lokale grønne druesorter: Plavai, Busuioacă albă og Fetească albă

Moldaviske vingårde og vinmærker

Mens Moldova stadig var en del af Sovjetunionen forfaldt landbruget som så meget andet i landet. Efter murens fald er der dog kommet god gang i vindriften igen og takket være udenlandske investeringer og lokale vinentusiaster er der i dag en lang række vingårde, der producere vin af rigtig god kvalitet.

Purcari:

Er Moldovas ældste stadig eksisterende vingård. Vingården har fået en renæssance efter murens fald og producerer i dag vin af rigtig høj kvalitet, der også kan købes i Danmark.

Chateau Vartely:

Vartely er en af Moldovas nyeste vingårde.Der produceres en lang række forskellige moldaviske vine på vingården og meget af det er af absolut top kvalitet. Chateau Vartely tilbyder også vinsmagning og overnatning hvis du planlægger en vinrejse til Moldova.

Vindistrikter i Moldova

Vin fra Moldova deles traditionelt op som værende hjemmehørende fra 4 vindistrikter: Balti, Codru, Purcari og Comrat. Comrat er den mest kendte af vindistrikterne og er mest kendt for sødlige rødvine. I videoen nedenfor kan du komme med på en rejse rundt i vinlandet Moldova og få en visuel smagsprøve på hvad vine fra Moldova har at byde på:

 

Er du blevet tændt på at lære mere om Moldova og rødvin fra Moldova så tag et kig på VinoVenues temamagasin om landet.