Det er lørdag aften, og du er ved at gøre klar til fest. Dine gæster kommer væltende ind om lidt. Du har fremstillet et fornem platte med ost, hvor der både er chevre, Stiltion, Brie, Gruyere og Gouda. Problemet er nu bare – hvilken vin skal man servere til alle de forskellige slags oste? Det pragmatiske svar vil være: Dine gæster er ligeglade. Det korrekte svar: Det er svært at forklare.
Overvej alder og intensitet
Man kan ikke servere enhver vin til alle slags oste. Forskellen i smag, fedt indhold, tekstur etc er for stor til en enkelt vin vil kunne dække dem alle. Hvis du skal vælge en vin til en ost, så skal du derfor huske reglen om at du skal parre ved hjælp af smags intensitet, og overveje hvordan smags intensiteten har en sammenhæng med alderen på osten.
Kan man overhovedet finde en sammenhængende regel?
Jeg prøvede, men det er umådelig svært. Find en liste på internettet som fx. på http://drinks.seriouseats.com/. Hvis ikke du har tid til den slags, så vil jeg foreslå at du tager en sikker mellemvej. En tør Riesling vil vil være god til de fleste oste, men ikke den perfekte partner til alle oste. Det vil altid være meget subjektivt. Prøv dig frem, og skriv kommentar om din yndlings kombination af vin og ost nedenunder.