De fleste vinkendere og vinnydere er enige om, at vin kan nydes på flere måder, hvilket kan få vinen til dels smage bedre eller i værste fald værre. Vi kan jo opdeles efter druesorter, distrikter, tørhedsgrad, årgang, og disse faktorer er jo afgørende for prisen i butikken på vinen. Derfor er det lidt katastrofalt, hvis man ikke i hjemmet har et ordentligt sortiment af boliginteriør, som kan holde på vinens kvaliteter. Et godt boliginteriør kan dels bestå af velegnede vinglas, vinreoler, vinkarafler og flere andre former for genstande, man anvender til opbevaring samt servering af vin. Man kan faktisk finde et godt udvalg af forskelligt boliginteriør til gode priser på webshoppen Coolshop.dk, som også har andre interessante genstande til et komplet interiør til boligens mange rum. Men hvordan skal vin da opbevares samt serveres?

Sådan bør vin opbevares

Vin bør først og fremmest opbevares et køligt sted i boligen, så en kælder ville være et oplagt valg. Da kun de færreste har en decideret vinkælder, så vælger mange en anden god løsning, som er et vinkøleskab. Hvis man ønsker at beholde en god smag på de ædle dråber, så skal vin opbevares ved den rette temperatur og luftfugtighed. Den ideelle temperatur til langtidsopbevaring af vin er omkring 12 grader, og den ideelle luftfugtighed bør være omkring de 50-75 %. Hvis luftfugtigheden bliver for høj, så kan man risikere, at korkproppen starter at rådne og smuldre. Hvis til gengæld luftfugtigheden bliver for lav, så kan proppen tørre ud. De fleste vinkøleskabe sørger automatisk for at opretholde en rimelig luftfugtighed via fordamperen inde i skabet, mens andre modeller får tilført luftfugtighed, når man åbner skabsdøren. De mest avancerede modeller har en app til styring af den helt korrekte luftfugtighed og temperatur. Man bør også anvende et serveringsskab, hvorfra man jævnligt tager flasker ud og ind, og her bør temperaturen være på omkring 16 grader, da vinen så vil få den ideelle serveringstemperatur. Man bør dog være klar over, at vine såsom hvidvine og champagne m.v. har behov for en speciel kølezone helt ned på omkring 7 grader. Har dit vinkøleskab ikke to zoner, så kan man altså blive nødt til at flytte vin mellem dette og et almindeligt køleskab med en normaltemperatur på omkring 5 grader.

Sådan bør vin serveres

Man bør altid anvende de rette glas til at servere vinen i. Men hvornår hælder man vin på en karaffel eller ej? En karaffel er en smart måde at ilte vinen på, så vinen tilsættes luft. Især mange unge vine har godt af at få noget ilt inden serveringen, så vinen ikke fremtræder lukket og har svært ved at udfolde alle sine duft- og smagsindtryk. En karaffel klarer altså denne opgave perfekt, og den må gerne have en god bredde, får vinen en stor overflade, der øger iltningen. Man kan også anvende karaflen til såkaldt dekantering. Her hælder man først og fremmest vinen over på en karaffel for at befri den for bundfaldet, som er opstået under lagringen. Omhældningen skal ske forsigtigt, ellers vil bundfaldet nemlig ikke komme med over i karaflen. Den tredje gode grund til at anvende en vinkaraffel er, at den er perfekt til blindsmagning af vin, det vil altså sige, hvor man ikke må kende indholdet i forvejen.