Kan man virkelig smage forskel på en vin til 100kr og en vin til 1000kr? Det kan være besværligt at nedskrive vin som en objektiv videnskab. Man kan nemt forveksle to forskellige glas vine med to forskellige flasker, blot fordi temperaturen i de forskellige vinglas er forskellig. Men vinen er den samme.

Elementer som påvirker dig

Det jeg vil påpege er at mange elementer kan påvirke hvordan din vin smager. Mærkaten, prisen, farven, personlig erfaring og temperatur er blot nogle af de elementer, som kan påvirke hvordan din vin smager, da de alle påvirker dig psykologisk. En test af Frederic Brochet, en forsker fra Bordeaux, har vist skræmmende eksempler på dette.

Testen

Brochet fremstillede to flasker vin. Den samme vin var i begge flasker, men havde en market som så dyr og ekstravagant ud, hvorimod den anden så kedelig og billig ud. Resultatet var desværre som forventet. Selvom eksperterne drak den samme vin, så fik den ’dyre’ vin rigeligt med komplimenter, og den ’billige’ blev kaldt svag og fejlende.40 eksperter erklærede at den dyre var værd at drikke, hvorimod kun 12 sagde den billige var værd at drikke.

Jeg håber, at denne artikel kan hjælpe dig til at få indsigt i hvordan elementer som ikke burde påvirke din vurdering af en vin faktisk påvirker din oplevelse af vinen.