Fokusset når man matcher vin og mad er forbedre oplevelse af de enkelte dele ved at finde en vin som komplimenterer maden. Der er blevet skrevet mange artikler og bøger om denne proces, men det er en gammel tradition. Før i tiden så var det enkelte egnsretter som skulle parres med lokale bryggede vine. Som så ofte nævnt før så er det subjektivt om man syntes specifikke retter og vine høre sammen, men jeg vil prøve at komme med nogle generelle regler.

 

Vægt og vin

Når man skal have vin til maden, så afhænger vinen ofte af hvor ’tung’ retten er. Får man serveret en tyk sauce kontra en let salat, så skal man have en ’tungere’ vin. Tyngde i vin er alkohol procenten. Lette hvide vine vil være for eksempel Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling etc. Hvorimod de tunge røde vine vil være Syrah, Brunello di Montalcino, Port etc.

 

Fokus

Sommelier Evan Goldstein beskriver parringen af vin og mad som en samtale. Den ene skal lytte, imens den anden taler for ellers bliver det et rod. Ergo skal man have fokus på enten vinen eller maden, når man skal komplimentere enten eller. Jeg håber, artiklen har givet en smule indsigt i vin og mad.