Mange har hørt navnet Chardonnay, og der er ikke tale om et vindistrikt eller en vinproducent men derimod en druesort fra Bourgogne eller Champagne-distriktet, idet mange hvidvine og champagner rundt omkring i verden anvender Chardonnay druer til fremstillingen. Faktisk er Chardonnay én af de mest dyrkede druesorter, så næste gang man drikker hvidvin eller champagne, så er der stor chance for, man smager på Chardonnay druer.

 

Typer af druesorter

Generelt set opdeler man de forskellige typer druer efter deres farve, g hvor de dyrkes, og der findes rigtig mange forskellige typer, hvoraf de mest udbredte druer er følgende:

 

  • Cabernet Sauvignon (blå drue)
  • Pinot noir (blå drue)
  • Syrah (blå drue)
  • Nebbiolo (blå drue)
  • Sangiovese (blå drue)
  • Chardonnay (grøn drue)
  • Sauvignon blanc (grøn drue)
  • Chenin blanc (grøn drue)
  • Riesling (grøn drue)
  • Pinot gris (grøn drue)
  • Tokay (grøn drue)
  • Auxerrois (grøn drue)

 

Man fremstiller rødvine af blå druer og hvidvine af de grønne druer, og druen Chardonnay er altså både en populær drue til produktion af hvidvine men også champagne, der jo er en mousserende vin fremstillet ved sekundær fermentering (gæring) af vin, og den mousserende og opkvikkende bruseeffekt opstår, fordi der dannes kulsyre samt alkohol.

 

Fakta om Chardonnay druen

Chardonnay er den tredje mest udbredte drue i hele verden, så den dyrkes reelt overalt, men man forbinder den normalt med de franske vindistrikter Bourgogne og Chablis. Druen har en så forbavsende god tilpasningsevne over for alle arter af klima og typer af jord, hvilket gør den yderst velegnet til vinproduktion. Chardonnay er også meget velegnet til lagring på barrique, der er de store egetræsfade på flere hundrede liter, der stabiliserer, opbløder og afrunder smagen på vinen. I Californien er Chardonnay uden tvivl den mest udbredte druesort, og den dyrkes især i kystområderne. Druen er meget alsidig med en fremragende smag, der er rig på smagsstofferne pære, æble, melon og fersken, hvilket gør hvidvinen kompleks men velsmagende til retter med fisk og fjerkræ, men man kan også nyde et køligt glas hvidvin som en opkvikkende forfriskning.