Mange nyder at få et glas vin til maden, men man kan faktisk også bruge vin i selve madlavningen. Det er særligt kendt i det franske kendt i det franske køkken, hvor det bruges i mange forskellige retter for et endnu mere lækkert resultat.

 

5 råd til madlavning med vin

Hvis du har mod på at prøve at kombinere vin og madlavning, kan du finde et par gode tips og tricks her, inden du springer ud i det.

  • Som udgangspunkt er det altid en god idé at tjekke vinen inden du bruger den uanset om du skal drikke den eller bruge den i madlavning. Det ville være ærgerligt at ødelægge et hel måltid, bare fordi vinen er dårlig.

 

  • Less is more – i hvert fald i det her tilfælde. Brug hellere en smule mindre vin end for meget, hvis du er i tvivl om mængden af vin i forhold til mad. Vinen er til for at fremhæve smagen i retten, hvorfor maden helst ikke skal smage for meget af vin.

 

  • Brug en vin du også ville drikke. Det er ikke nødvendigt at bruge en dyr vin i madlavningen, men som udgangspunkt er det en god idé at gå efter en vin du også ville drikke.

 

  • Vælg den rette type vin. Det er en god idé at sætte sig lidt ind i hvilke type vine, der passer til hvilke type retter. Rødvin egner sig som regel godt til gryderetter (mørbradgryde, bolognese etc.) og bøffer, hvor hvidvin egner sig bedre til retter med fisk, skaldyr og kylling.

 

  • Tilsæt vinen med omhu. Det er vigtigt at tilsætte vinen på det rette tidspunkt for at få den bedste smag. Rød- og hvidvin tilsættes typisk, når alle andre ingredienser er tilsat og så lader man den koge med – jo længere man lader rette simre, desto bedre en smag. Vine som sherry og vermouth skal derimod først tilsættes til sidst og kun et skævt.