Der findes masser af fordomme og myter omkring vin, og diskussionen raser stadigvæk, da der hele tiden dukker nye oplysninger og undersøgelser frem, der understøtter de forskellige påstande. Så længe man drikker vin med mådehold, er det sundt nok med et glas vin til maden eller senere sammen med kaffen, men man skal naturligvis ikke drikke en hel flaske vin hver dag. Men der findes flere opsigtsvækkende påstande, som dels skamroser vins kvaliteter, samt modstanderne der fordømmer alle former for fordele ved drikning af vin. Sandheden må ligge et sted imellem disse yderpunkter.

Fakta om rødvin

Vi har i mange år hørt, rødvin effektivt kan forebygge både kræft, hjertesygdomme, hjerneskader, overvægt og aldring. Hvis man læser de kritiske synspunkter fra sundhedsmyndighederne, så bør man ikke drikke for meget af den blodrøde drik. Professorer på medicinske universiteter verden over forsker meget i rødvinens egenskaber, og man fokuserer især på det vigtigste virkestof resveratrol, der faktisk fremviser flere positive resultater men mest på dyr som mus og fluer. Man er generelt enige om i det internationale forskermiljø, at en moderat mængde alkohol hver dag er ganske gavnligt for kroppen, da man derved kan beskytte kroppen mod ondartede hjerte-karsygdomme. Da rødvin indeholder alkohol, vil man naturligvis opnå denne forebyggende effekt, men man vil sikkert kunne opnå samme virkning med andre former for vin eller spiritus, blot de indeholder alkohol. Udførlige undersøgelser på området er kommet frem til, at 1-2 glas vin med alkohol er gavnligt, da alkohol øger det gode HDL-kolesterol. Men der er også godt nyt for rødvins entusiaster, da man med rødvin både kan nyde druernes kraftfulde smag samt opnå en vigtig forøgelse af de vigtige antioxidanter, der jo som bekendt findes i rødvin.

Sådan virker antioxidanter

Antioxidanter er kemiske stoffer, der hindrer såkaldt oxidativt stress, der nedbryder kroppens celler. Man finder flere slags antioxidanter i rødvin såsom resveratrol samt flavonoiderne flavanol og antocyanidin. Disse stoffer forskes der rigtig meget i, da man er sikker på den positive effekt fra antioxidanter. Man er dels kommet frem til, at flavonoider hindrer væksten af prostatakræftceller i et prøverør, men samtidigt viser resultaterne også, at kroppen er vældig dårlig til at udnytte antioxidanter, som vi spiser og drikker. Kort sagt er biotilgængeligheden for disse stoffer meget er lav, da kun en lille del af virkestoffet faktisk når frem til virkestedet. Mange er faktisk tilbøjelige til at konkludere, at vin især drikkes af folk med højere socioøkonomisk status dvs. folk med god økonomi, høj uddannelse, god kondition, aktive folk i kulturlivet med en meget lav rygerandel. Alle disse faktorer er medvirkende til, denne befolkningsgruppe har en masse positive sundhedsadfærdstræk knyttet til sig. Man er på den anden side ikke kommet frem til at finde nogle negative bieffekter af at have resveratrol i sig, så man kan roligt nyde et par glas vin omdagen uden problemer for helbredet.